maanantai 4. huhtikuuta 2016

60-l talo, Keittiösuunnittelu


Aiemmin esittelemäni 60-luvun talon muut tilat oltiin suunniteltu jo kuusi vuotta aiemmin, kunnes tuli aika jatkaa keittiön parissa. Keittiön tilaratkaisu oli aiemmin sokkeloinen, ilmeeltään raskas ja aikansa elänyt. Pinnat mm. kalusteiden rungoissa ja ovissa olivat siinämäärin myös kuluneet, että koko keittiö purettiin lattiaa ja kattoa myöden ja koko tila suunniteltiin uudelleen. Viemäröinti, vesipisteet ja keskeltä alakattoa läpi katolle johtava hormi määrittelivät suunnitelmia. Talossa oli tässä välissä jo asukkaatkin vaihtuneet ja aiemmin tehdyt keittiösuunnitelmat eivät suoraan sopineet uudelle perheelle. He kuitenkin pitivät aiemmin tehdyistä tilojen värimäärityksistä ja uusi keittiö haluttiin jatkamaan kodissa ollutta värimaailmaa. Oli erittäin mukava päästä tekemään vielä keittiönkin suunnittelu ja talon suunnittelu ns. loppuun.

Keittiöstä tehtiin nopea tilaluonnos - pohjavaihtoehtoja tilaan syntyi kaksi. Ne olivat kovin erityylisiä toimintatavaltaan, siksi esitin molemmat vaihtoehdot asiakkaalle. Niistä toinen miellytti asiakasta enemmän ja valikoitui toteutettavaksi suunnitelmaksi. Keittiön tehtiin pohjapiirros ja seinäprojektiot (kalustekuvat) MK 1:20, sekä nopeat käsivaraisluonnokset tilan hahmottamiseksi. Muutamat sävymääritykset; seinä, katto, kalusteiden sävyt ja materiaali, lattialaatta jne. Alakattoon määriteltiin valaisimien paikat ja hormi palveli uutta liesituuletinta vanhalla paikallaan, myöskään vesipisteen sijaintia ei muutettu. Tarjous pyydettiin muutamasta keittiöliikkeestä ja valittu toimittaja Avance-Keittiöt toteutti projektin onnistuneesti loppuun. Työmaa-aikana kävin vain muutaman kerran paikalla, kun lattiarakenteista löytyneet "yllätykset" vaativat kevyttä muutosta alkuperäisiin suunnitelmiin. 


 

 


 
 
Tässä esitetty nopea luonnosmainen keittiösuunnittelu. 
Luonnospiirustusten lisäksi lyhyt kirjallinen työselostus, jossa esitettiin käytetyt materiaalit, tuotteet ja sävyt.


Vaihtoehto A on mielestäni visuaalisesti näyttävä, perinteisestä poikkeavampi, selkeä ja pelkistetty. Tilassa molemmat päätyseinät olisivat jääneet vapaaksi kalusteista ja niille ehdotin sijoitettavaksi  näyttävää modernia taidetta, josta perhe piti. Tilan keskilattiaa olisi hallinnut massiivinen saarreke, jota olisi voinut käyttää useampi kokki, vaikka molemmin puolin. Kylmäsäilytys sijoittui lattiasta kattoon ulottuvaan, seinien rajaamaan komeroseinään, liedeltä katsoen saarekkeen taakse. Säilytystilaa olisi molemmissa vaihtoehdoissa ollut kutakuinkin yhtä paljon.

Toteutettavaksi suunnitelmaksi valikoitui lopulta luonnos B, jossa syntyy toiminnallisesti tehokkaampi työskentelykolmio: kylmäsäilytyksen, lieden ja vesipisteen välille. Tila on erittäin toimiva ja mahdollistaa paljon säilytystiloja. Tässä muutama kuva juuri valmistuneista tiloista, joista vielä taide seiniltä puuttui. Nykyisellään muun muassa ruokapöydän takana on suuri ja värikäs taideteos, joka sytyttää tilan eloon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti