perjantai 3. kesäkuuta 2016

Kylpyhuone ja pikkuvessa, KPH ja WC

Tilamuutos

(suunnittelu ja toteutus 2014)

 

Kokonaisvaltainen sisustussuunnittelu

60-luvun rivitalohuoneistoon tehtiin kokonaisvaltainen sisustussuunnitelma, jossa myös tilajärjestys ratkaistiin uudelleen, vastaamaan tämän päivän perheen tarpeita. Huoneisto oli lähtötilanteessa alkuperäisessä asussaan oleva 60-luvun rivitalohuoneisto, jota ei oltu useampaan vuosikymmeneen remontoitu lainkaan. Märkätilat, keittiö sekä kaikki pinnat vaativat kuntonsa puolesta kunnostusta tai uusimista. Suunnittelussa otettiin talon aikakausi huomioon ja uuteen sisustukseen jätettiin ja tuotiin viitteitä talon rakennusaikakaudelta. Näin uudet tilat jatkavat luontevasti rakennuksen luonnetta ja uudet pintamateriaalit ja värit sopivat huoneistoon vielä tulevienkin vuosikymmentenkin päästä.

Pikkuvessa ja uusi kylpyhuone

Tässä pääsette kurkistamaan asuinkerroksen pikkuvessan ja kylpyhuoneen suunnitelmiin ja lopputulokseen. Yläkerran asuintiloissa oli pieni wc heti huoneiston sisääntulossa, eteisen välittömässä läheisyydessä. Sen mitoitus on aikakaudelle tyypillisen pieni, mutta silti kaikki oleellinen mahtuu tilaan.

Koska huoneistossa oli makuuhuoneet yläkerrassa oli toiveena saada samaan kerrokseen myös pieni kylpyhuone lapsiperheen iltatoimille. Eteiskäytävän perällä ollut pitkä ja kapea vaatehuone jaettiin uudeksi kylpyhuone ja wc-tilaksi johon tilaa jäi vielä vaatehuoneellekin. Uusi kylpyhuone sijoittuu lasten ja vanhempien makuuhuoneiden väliin.
Kylpyhuoneeseen suunniteltiin seinän sisään liukuvat ovet, tilan maksimoimiseksi. Tilajakoa muutettiin lisäksi niin, että kylpyhuone aukeaa myös vaatehuoneen kautta vanhempien makuuhuoneeseen. Vanhemmille ja pienille lapsille syntyi näin nopea reitti toistensa luo yöaikaan. Tehdyt tilamuutokset helpottivat arkea, paransivat tilankäyttöä ja toivat ripauksen luksusta asumiseen. Nyt pääsee heti herätessään suoraan makuuhuoneesta kylpy- ja vaatehuoneeseen - kätevää!

Märkätilojen lattiassa on käytetty kuusikulmaista laattaa, mustaa ja valkoista. Lattialaatta ja seinissä käytetty kapea suorakaiteen muotoinen laatta ja turkoosi tehosteväri on suora viite talon rakennusaikakauteen. Alkuperäiset ovet pitkälti kunnostettiin ja säilytettiin, listoitus korjattiin tai uusittiin alkuperäisen mukaisesti. Muuten tilat ja sinne valitut kalusteet ja rakenteet ovat muotokieleltään selkeitä, eleettömiä ja moderneja. Mielestämme luontevimmat tilaratkaisut syntyvät kun rakennuksen aikakausi saa näkyä kiinteissä tilarakenteissa, eikä niitä ole yritetty kuorruttaa piiloon.

Pohjapiirros sekä käsivaraisluonnos suunnitelmasta

Pohajapiirros jossa huoneiston uusi tilajako, tummimmalla harmaalla on esitetty uusi, tilaan rakennettu KPH.
Entisestä kirjastohuoneesta, nykyisin MH4, on avattu kulkuyhteys suoraan vaate- ja kylpyhuoneeseen.

 

 

Toteutuneet tilat

Kylpyhuone suunnitelma

Suihku on erotettu muusta tilasta kiinteällä seinärakenteella. Näin wc ja suihku saavat omat erilliset tilansa. Seinin rajattua suihkua on miellyttävä käyttää ja tilat ympärillä pysyvät kuivina. Uuden seinän kautta on voitu kuljettaa putkivedot suihkusekoittajalle ja toisella puolella seinää syntyy luonteva paikka vessapaperitelineellekin. Suihkusyvennykseen on rakennettu siperianlehtikuusesta puutralli, joka on miellyttävän tuntuinen paljaan jalan alla. Puutralli on mahdollista nostaa ylös ja puhdistaa tai sen voi poistaa kokonaan, sillä laatoitus jatkuu trallinkin alla.

Tilaan on saatu riittävästi säilytystilaa allaskalusteen vetolaatikoihin ja peilikaappiin. Tarvittaessa voidaan myöhemmin vielä lisätä seinäkaappi wc:n huuhtelukoteloinnin päälle, kuten suunnitteluvaiheen tilaluonnoksessakin on esitetty.
 

Tilojen mittatarkalla suunnittelulla kaikki toivotut toiminnot saatiin luontevasti sovitetuksi uuteen kylpyhuoneeseen. 
Näkymä eteiskäytävältä, jonka perällä uusi, entiseen vaatehuoneeseen rakennettu, kylpyhuone. Kylpyhuoneen ja vaatehuoneen kaikki ovet ovat seinän sisään työntyviä liukuovia, jotka eivät vie tilaa käytäviltä ja maksimoivat tilankäytön.

 

Pikkuvessan suunnitelma

Mitä täällä ei ole - ei sitä tarvita. Tila on mitoitukseltaan hyvin rajallinen, mutta silti kaikki mitä pienessä vessassa tarvitaan löytyy täältä ja mahtuu tilaan. Tila palvelee lastenhuoneita ja on samalla vierasvessa. Koska kuusikymmenlukulaisten tilojen rajallisuus tiedetään, ei eteistilatkaan ole suuren suuret. Siksi pikkuvessaan on järjestetty paikka myös märkien pipojen ja tumppujen kuivatukseen. Varsinaiset kodinhoitotilat kuivaustiloineen löytyvät huoneiston alakerrasta ja lumisimmat voidaan ohjata sisään tätäkin kautta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti